Site Overlay

De Opleiding

De Opleiding - NOVA

Er zijn dringend verslavingsartsen nodig. Om een verslavingsarts KNMG te worden, moet je een BIG-geregistreerde arts zijn en de tweejarige opleiding tot verslavingsarts hebben volbracht. Deze opleiding kan je volgen bij de Nijmeegse Opleiding tot Verslavingsarts (NOVA) aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. De NOVA is onderdeel van de unit vervolgopleidingen van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc.

Als verslavingsarts bezit je de vaardigheden om een patiënt met een verslaving binnen de somatische, psychiatrische en sociale domeinen te helpen. Dit is nodig, omdat het gebruik kan leiden tot sociaalmaatschappelijke problemen en lichamelijke aandoeningen en verslaving veelal samengaat met psychiatrische comorbiditeit.

Binnen de opleiding leer je deze vaardigheden middels cursorische en praktijkonderwijs. Het cursorisch onderwijs wordt in het Radboudumc op de woensdagen gegeven. Het praktijkonderwijs vindt plaats op de overige werkdagen binnen verschillende verslavingszorginstellingen verspreid over het hele land.

Inschrijven

Elk jaar is er een inschrijvingsronde voor de opleiding die afloopt op 31 maart. Schrijf je hier in voor de opleiding.

De SBOH

Als je de NOVA-opleiding volgt, kom je in dienst te staan van de SBOH. Zij zijn dan jouw werkgever gedurende de opleiding en bekostigen voor jou de opleiding tot verslavingsarts.

De JVVG

De JVVG zorgt voor de schakeling tussen de NOVA en de individuele arts i.o.t. verslavingsarts. Op deze manier kan de JVVG een actieve bijdrage leveren in het ontwikkelen en innoveren van de opleiding. Er wordt gekeken naar zaken die actueel spelen, maar ook naar ontwikkelingen op de lange termijn. Een van de belangrijkste speerpunten van de JVVG is de inspraak van de arts i.o.t. verslavingsarts. Tevens houdt de JVVG van alles wat er speelt omtrent de opleiding jou op de hoogte! 

Kan het onderwijs volgens jou (nog) beter of heb je frisse ideeën? Schroom niet om te mailen, wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste artsen die mee willen denken! 

Copyright © 2023 . All Rights Reserved. | Chique Photography by Catch Themes